Notícies




MEMÒRIES DELS CASTELLERS: FOTOGRAFIES DE MARIA ANDREWS 
El proper dimarts 26 d’agost s’inaugurarà a la Sala dels Trinitaris l’exposició Memòries dels Castellers: fotografies de
Maria Andrews.

L’exposició Memòries dels Castellers va iniciar la seva gira els passat mes de juny a Valls i té prevista una itinerància per les poblacions de Catalunya amb un marcat accent casteller. A diferència d’altres poblacions, però, a Vilafranca la mostra es podrà veure completa.

Memòries dels Castellers es una sèrie de fotografies que intenta crear i consolidar les memòries d’aquesta tradició i activitat de la nostra cultura. Durant els darrers cinc anys l’obra de la Maria ha estat enfocada en desenvolupar una tècnica per fotografiar els nostres records. Les fotografies de la Maria no són fotografies de records tal i com van ser en el passat sinó fotografies d’aquests records tal i com els recordem avui.

El Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha acollit aquesta exposició amb motiu del 60è aniversari dels Castellers de Vilafranca i com a un acte més de la Festa Major d’enguany. També ha col·laborat en l’edició del catàleg de l’exposició que es podrà adquirir a la mateixa Sala dels Trinitaris durant els dies d’obertura d’aquesta al preu de 5 euros. El catàleg inclou trenta-cinc fotografies de l’exposició i textos dels historiadors Mila Torres, Josep Maria Cadena de la periodista Montse Garcia del casteller vilafranquí Eloi Miralles.

La depurada tècnica que ha utilitzat Maria Andrews en aquesta mostra és el resultat de cinc anys de treball per aconseguir de fer del negatiu una imatge nova, una imatge que va més enllà de la imatge que es pot captar amb una càmara. A través d’un procés d’addicció i sostracció es creen cruixits, escletxes, rascades, pols, taques de tot tipus de resultats que, a primera vista, hom podria qualificar d’equivocacions o de destrucció dels propis negatius. Un procés peculiar i singular on els records es construeixen a partir de la destrucció o la manipulació del material real.

L’exposició es podrà veure fins el 21 de setembre i els seus horaris són de dimecres a dissabte de 6 de la tarda a 8 del vespre i els diumenges i festius de 12 a 2 del migdia. Els dies 30 i 31 d’agost la Sala romandrà tancada.

El dia 26 d’agost la inauguració comptarà amb la presència de Maria Andrews que oferirà una visita guiada a la seva mostra.