Quatre coses

De com és la festa i com es fa
se n’han dit un munt de coses.
Hi ha opinions i gustos per tot.
El que sí que agrada saber a tothom
és quan és i quins actes tradicionals s’hi celebren,
perquè de la resta, cadascú n’hi posa un tros.

La festa major de Vilafranca dura cinc dies (el 29, el 30 i el 31 d’agost, i l’1 i el 2 de setembre), però els dies anteriors ja es comencen a respirar aires de festa. La capta que passa pels carrers venent els programes, amb l’ajuda dels setrills —els nens que truquen porta per porta— també es fan alguns actes, com el pregó, una fira d’art, alguns concerts i la novena i els goigs a sant Fèlix.

Comença el dia 29 amb una tronada situada a tot el llarg de la rambla, després de la qual passa la cercavila fins a arribar a la plaça de la Vila.
Així, passen el Drac, els Diables, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, els Gegants, els Nans, els Capgrossos, les Cotonines, els Malcasats, les Panderetes, els Pastorets, els Cercolets, el Ball Pla, els Figuetaires, els Bastoners, els Panderos, el Ball de les Gitanes i les colles castelleres. Al vespre surt la processó, a la qual s’hi afegeix la Moixiganga i sant Fèlix. La processó del dia 29 arriba a la plaça de la basílica, i quan hi entra sant Fèlix, fa el que s’anomena l’entradeta, per oposició a la de l’endemà.
Ja a la nit, es tira un castell de focs.

L’endemà dia 30, el dia gros, a l’albada els grallers toquen les matinades, que tenen una tonada entristida i solemne. Al migdia hi ha castells a la plaça, i actuen les quatre colles més bones de Catalunya. Al vespre torna a sortir la processó, que torna a arribar a la basílica. Un dels moments més esperats és quan el sant entra a l’església i fora es fa petar un castell de focs i tots els balls i tots els músics actuen alhora. Aquest espectacle de gent i llum és l’entrada. Aquella nit es fan molts espectacles al carrer, concerts i el tradicional ball de gralles.

El dia 31 al matí tots els balls de la cercavila actuen sobre un escenari situat a la plaça de la Vila. En el moment que actuen els diables, llegeixen uns versots satírics sobre la vida política i social de Vilafranca. Al vespre altra vegada surt la processó, que aquest dia sempre acaba en un lloc diferent, ja que el sant entra a la casa d’un dels administradors d’aquell any. Els administradors es van donant el sant durant tot l’any, fins la següent Festa Major, únics dies en els quals el sant és dins l’església.

El dia 1 de setembre a la tarda té lloc la Festa Major dels Petits. Hi participen els nens que s’hi han apuntat i fan els mateixos balls que a la festa major dels grans. La Festa Major de Vilafranca s’acaba el dia 2 de setembre a mitjanit amb un castell de focs.