:: TORNAR PORTADA :: ZONA NOTÍCIES :: DIES PREVIS :: GUIA FESTA MAJOR :: BAN FESTA MAJOR

29

30

31

agost

1

2

setembre

FESTA MAJOR 2006         FEM-LA PETAR!!

 

:: Zona de notícies

 

Una Festa Major inolvidable!! Gràcies a tots i totes!!


Els administradors de la Festa Major volen agraïr a tothom que ha fet possible aquesta festa grossa i els 5 coincidèixen en el gran èxit i sorprenent acceptació i participació en cadasqun dels actes celebrats.

Gràcies a tots i totes per fer-la petar!!



La seguretat en els actes de la Festa Major on el foc és protagonista
L'Ajuntament de Vilafranca, d’acord amb els Administradors de la Festa Major 2006 i els representants dels cossos d'emergències, per tal de vetllar per la seguretat de la Festa i donar compliment a reglamentació de la Generalitat en matèria d'articles pirotècnics, ha pres un seguit de determinacions sobre alguns actes de la propera Festa Major.

Com ja es ve fent en els darrers anys, durant la Tronada del dia 29 es prohibirà l'accés als laterals de la rambla de Sant Francesc, ja que tota l'amplada de la rambla de façana a façana tindrà consideració de zona de seguretat. D'aquesta manera, el públic s'haurà de situar obligatòriament a la banda de dalt, a l'espai de l'antiga N-340, entre la plaça del Penedès i la rambla, o per l'altra extrem de la rambla en una zona compresa entre la Font dels Alls i l'inici de la Tronada. Amb aquesta mesura Ajuntament i Administradors han volgut vetllar per la seguretat del públic tot mantenint l'essència de la Tronada sobretot pel que fa a la seva ubicació i potència. Pel que fa a l'accés als laterals de la rambla tant a la banda del Casino com a la banda del col•legi Santa Anna, estarà tancat uns minuts abans de l'inici de la Tronada, de manera que per anar d'una banda a l'altra de la rambla s'haurà de fer o pel carrer de Sant Joan o pel carrer de Vidal.

Pel que fa al Castell de Focs del dia 29 a la nit la ubicació serà enguany en l’espai lliure entre la muntanya de Sant Pau i el Vial de les Clotes. El castell de focs es podrà veure des de la façana que dona a Sant Pau tant de l’Espirall com des de a les Clotes.

D'altra banda, es demana especialment als assistents a l'Entrada de Sant Fèlix del dia 30 que, un cop finalitzat l'acte i per raons de seguretat, tothom es mogui amb ordre i tranquil•litat a fi d'evitar allaus, sobretot a l'hora d'accedir a la basílica de Santa Maria, fet que s'ha convertit en altament perillós en els darrers anys. Cal evitar de passar per la part encerclada per tanques reservada als elements de foc, ja que sempre pot haver-hi algun coet que no hagi arribat a esclatar.

Com cada any, també es demana expressament a tots els vilafranquins, vilafranquines i visitants que segueixin les indicacions de la Policia Local i dels diversos responsables en tots els actes, especialment en aquells on hi ha coets, a fi de garantir dins el possible la integritat física de tothom i celebrar la Festa Major amb alegria. Així mateix, es recomana a tots els comerciants dels carrers per on transcorreran cercaviles, processons, ball de foc i la Festa Major dels Petits que protegeixin convenientment els aparadors i vitrines. Alhora es recorda que el telèfon per emergències mèdiques del servei d’ambulància és el 061.


Consells per al ball de foc
En un altre ordre de coses, l'Ajuntament de Vilafranca vol fer avinent a tots els ciutadans i ciutadanes un seguit de recomanacions per al bon desenvolupament del ball de foc que es farà el proper dia 1 de setembre.

Consells per al veïnat
• Retirar els vehicles de la zona per on passarà el ball de foc per tal que la gent no hi pugui prendre mal i per evitar que es produeixin desperfectes als cotxes.
• Tancar les portes, finestres i balcons i protegir les obertures per impedir que entrin coets i guspires, que podrien causar un incendi.
• Plegar els tendals per prevenir que es puguin encendre.
• Per més que els assistents al ball de foc demanin aigua per mitigar la calor, no se n'ha de llençar. Així evitarem que la pólvora es mulli i exploti o que surti en direcció inesperada en lloc de cremar-se.

Consells per a les persones que segueixen el ball de foc
• Informar-se bé dels llocs per on passarà el ball de foc i seguir les recomanacions dels organitzadors i de la Policia Local. La participació en el ball de foc ha de ser una festa.
• La roba més idònia per participar en un ball de foc és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un barret de roba i unes sabates esportives de pell que agafin fort els peus.
• Si per qualsevol circumstància s'encén la roba que portem, convé no córrer, tirar-se a terra i rodolar.
• Esperar la comitiva del ball de foc en carrers amples i evitar, en la mesura que ens sigui possible, les aglomeracions i els taps de gent.
• Col•laborar amb l'organització no demanant aigua als veïns. Així s'evitaran taps i relliscades i també s'evitarà que la pólvora es mulli i exploti en lloc de cremar-se. • En cas de necessitat, s'acudirà als serveis de la Creu Roja: una ambulància estarà instal•lada al carrer de la Indústria i l'altra anirà tancant el ball de foc fins a la plaça de Jaume I.

17 d'agost de 2006


Aparcaments, talls de circulació i serveis sanitaris els dies de la Festa Major
L'Ajuntament de Vilafranca informa que, per tal de facilitar l'aparcament als nombrosos visitants que els propers dies vénen a la Vila per gaudir dels actes de la Festa Major. Vilafranca disposa d’una bona xarxa d’aparcaments públics i gratuïts com al c/ Eugeni d'Ors-Av. de Tarragona, al parc de Sant Julià, a l’ampliació del balcó de les Clotes (entre el vial de les Clotes i el carrer Balcó de les Clotes i al carrer Torrelles de Foix entre els carrers Sant Jordi i Ferran), a l’Espirall a la plaça dels Segadors i al parc de Llevant, a la zona esportiva, entre d’altres. A més, hi ha els aparcaments de pagament de la plaça del Penedès i de Cal Rondina, que estaran oberts les 24 hores del dia durant la Festa Major.

D'altra banda, l'Ajuntament de Vilafranca informa que l'antiga carretera N-340 al seu pas per la rambla de Nostra Senyora restarà tallada el dia 29 d'agost entre les 11 del matí i la 1 del migdia degut a l'encesa de la Tronada i la sortida de la Cercavila. Els vehicles seran desviats pel carrer d'Amàlia Soler. Així mateix, es tallarà també l'antiga N-340 durant les estones que transcorri la processó.

Així mateix, la regidoria de Seguretat Ciutadana demana que es compleixin escrupolosament les indicacions d'aparcament al centre de la Vila, especialment als carrers per on transcorren processons, balls de foc i cercaviles, per tal d'evitar molèsties i per garantir la integritat dels vehicles, que podrien sortir afectats pels petards i espurnes dels balls.

Serveis sanitaris mòbils

Un altre servei que habitualment es posa en marxa per a la Festa Major és el de serveis sanitaris mòbils. Aquest any, s’han tornat a llogar a una empresa especialitzada cabines sanitàries que s'instal•laran a diversos indrets de la Vila durant la Festa Major. Es col•locaran un total de 13 cabines de lavabos fixes, 11 cabines normals i 2 adaptades. Els lavabos recentment instal•lats a la rambla Sant Francesc i al parc del Tívoli seran gratuïts. A més a més, es col•locaran 20 cabines i 8 urinaris mòbils als diferents indrets on es celebrin actes d'elevada afluència. Aquestes cabines individuals augmentaran la dotació de serveis sanitaris públics per tal de fer front a la gran afluència de ciutadans que visiten la Vila i a les grans concentracions que es produeixen en determinats actes.

22 d'agost de 2006


El Drac Nou i el Drac Vell de Vilafranca sortiran per Festa Major
Els Amics del Drac de Vilafranca, els Administradors de la Festa Major 2005, els Administradors de la Festa Major 2006 i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès han arribat a consensuar una proposta sobre la sortida del Drac de Vilafranca i la seva rèplica.

La decisió final sorgida d’aquest consens ha estat la següent per la Festa Major del 2006: la rèplica del Drac de Vilafranca que serà presentada el proper diumenge dia 27 d’agost, sortirà actuant a la Festa Major d’enguany durant la cercavila del dia 29, amb el propòsit que el poble de Vilafranca pugui veure’l actuar i se’l faci seu progressivament. Tanmateix el Drac vell continuarà sortint a les cercaviles del 30 i 31 i a les processons dels dies 29, 30 i 31.

El motiu que va dur a la construcció d’una rèplica del Drac i alhora prendre aquesta decisió ha estat important: el Drac de Vilafranca és el mes vell de Catalunya ja que s’estima que la seva construcció es situa al segle XV, tot i que hi ha diverses fons que indiquen que es podria fins i tot parlar del segle XIII. Es tracta, per tant, d’una peça d’imatgeria del nostre patrimoni festiu molt valuosa. Cada cop que el Drac surt a fer una actuació pateix un deteriorament, fruït dels petards, i, degut a la seva antiguitat, cada cop és més difícil la seva reparació. La intenció de tothom és la de preservar el ric patrimoni de Vilafranca i més quan es tracta d’una de les peces més emblemàtiques.

23 d’agost de 2006


Convidats a la diada de Sant Fèlix
El president del Parlament de Catalunya, Sr. Ernest Benach, el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sr. Ferran Mascarell, i el Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, Sr. Ferran Bello, estaran presents a la Diada de Sant Fèlix.

A més, aquest any l’Alcalde de Vilafranca ha convidat oficialment al balcó de la Casa de la Vila, per gaudir de la Diada de Sant Fèlix, els alcaldes de tres ciutats que celebren festes arrelades, tradicionals i populars d’interès cultural. En aquest sentit, ha estat convidat el Sr. Ramon Camps, alcalde de Berga, on s’hi celebra la Patum; el Sr. Llorenç Brondo, alcalde de Ciutadella, on celebren les Festes de Sant Joan; i el Sr. Emili Gregori, alcalde d’Algemesí, on tenen reconegudes la Processó de la Mare de Déu de la Salut on actua el ball de la Muixeranga. Així també, s’ha convidat als periodistes Paco Escribano, director de Televisió de Catalunya, i a Ramon Miravitlles, periodista de COMRàdio.

Cada any el consistori vilafranquí invita un seguit de personalitats de la vida política i social del país per presenciar la mostra folklòrica i sobre tot l'exhibició castellera del dia 30 d'agost a la plaça de la Vila, que enguany comptarà amb la participació de les colles Vella dels Xiques de Valls, Joves dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca.

23 d'agost de 2006


Inici de Novena i Goigs a Sant Fèlix
A partir del 22 d'agost s'ha iniciat la Novena i Goigs a Sant Fèlix que es podrà veure cada dia fins al 30 d'agost, a partir de 3/4 de 9 del vespre a la Basílica de Sant Maria.

També cal remarcar la remodelació i millora de l'orgue de la Basílica que s'ha realitzat fa pocs dies i que el dia 23 va tocar un contundent concert d'uns 3/4 d'hora, amb un audio-visual molt elegant.

Acaba la capta amb un excel.lent resultat de vendes
Durant el 22 i 23 s'ha fet la capta per tots els carrer de la vila venent el programa d'actes, amb el record/regal i l'estampa.

Cal remarcar que aquest any ha estat un èxit ja que s'han venut aproximadament 1.800 programes, obtenint uns 45.000 € durant aquests dos dies.

Es tracta d'un any amb una de les xifres més altes aconseguides fins ara!!
Gràcies a tots i totes!!!!

Presentada ja l'estampa de Sant Fèlix
Ja està presentada l’estampa de Sant Fèlix, que enguany ha estat encarregada al pintor Josep Almirall. L’estampa mostra una imatge molt clàssica del sant sota fons fosc que encara potencia més la figura i rostre del sant. Tot i que la imatge del patró de Vilafranca és de l’època del Barroc, Almirall afirma que s’ha inspirat en el Renaixement i reconeix que és una imatge molt elaborada amb una mirada que transmet moltes coses. Per la seva part, els administradors es mostren molt satisfets amb l’obra realitzada ja que també volien, enguany, una representació de Sant Fèlix clàssica. La presentació de l’estampa va ser un acte públic realitzat al pati gòtic del Museu de Vilafranca, acompanyada de música amb Noemí Martínez i al piano amb Pere Lluís Biosca.

Els administradors regalaran un DVD sobre Festa Major a la Capta amb la compra del programa i l’estampa
Un DVD amb més de 2 hores de vídeos, imatges i tota la informació històrica, documental i tradicional sobre la nostra Festa Major. Material inèdit des de 1902 fins a l'actualitat. Es tracta, sense dubte, d'un producte únic i d'un regal sense caducitat.

Roda de premsa (1 d'agost) Presentació del Cartell de la Festa Major
Es va comunicar en roda de premsa, juntament amb la dissenyadora Montse Poch, el cartell d'enguany que, tal com ella mateixa va explicar, representa el significat de l'slogan Fem-la Petar!!. Es tracta d'una composició de trons dins d'uns canelons, com no, també molt típics per Festa Major.

També es va comunicar el següent:
- Finalment s'ha realitzat comanda de més de 3.000 samarretes i els administradors van mostrar la seva satisfacció als mitjans. Actualment ja es comença a notar la manca d'algunes talles i models.
- Durant el mes d'agost es realitzen cursos de ball de saló els divendres i de ball de folk els dijous, a l'escola Cristòfor Mestres, gratuïts i sense inscripció.
- S'informa dels actes durant els dies 1 i 2 de setembre, dedicats únicament als petits, amb festa de l'escuma, inflables i un trenet, al marge de la part folklòrica tradicional. Tot de forma gratuïta.
- Ubicació definitiva d'un dels concerts amb més relevància: Mustangs, Sirex i Los Mismos, que serà a la Plaça de l'Estació.

Bé, com ja hem indicat, si teniu pensat comprar una samarreta FM2006, no tardeu ja que s'estan esgotant existències.

Adjudicades les carpes de la Rambla
El passat divendres 12 de juliol van quedar adjudicades les carpes de la rambla per a la festa major d'enguany. Han quedat de la següent forma:

1a carpa: D'kate Pub
2a carpa: Restaurant La Avenida
3a carpa: Squash Pub
4a carpa: Restaurant Cal Joanet
5a carpa: Tapes+Tapes
6a carpa: Lizarran


Roda de premsa (21 de juny) El Ball de foc passa a ser patrimoni de la Festa Major de Vilafranca
Es va comunicar en roda de premsa, juntament amb el cap de colla del Ball de Diables, en Joan Marc Galimany, que el Ball de foc passa a ser patrimoni de la nostra Festa Major. També es presenten els grups musicals que actuaran dins el marc de les festes i la reserva d'un grup/cantant sorpresa que es presentarà per capta, el 22 i 23 d'agost.

Es fa una crida també per a recullir material inèdit sobre la festa major fins a l'any 1975.

Es comunica que a la botiga Tamanako situada al carrer dels Ferrers es podran comprar les samarretes de la Festa Major.

I finalment, s'indica que la data límit per a realitzar propostes d'exposicions dins les dates de festa major és el 30 de juny.

Les polseres de la Festa Major a la venta per 2 € unitat!!
No us despisteu i compreu les polseres de la FM ja que són limitades i en breu podrien esgotar-se. CORRE!!!!!

CADA DISSABTE MATÍ A L'STAND, DAVANT L'AJUNTAMENT.

Compte amb l'slogan:

FEM-LA PETAR!!

Tindrà molta relació amb la Festa Major d'enguany!!!

L'equip col.laborador festamajorenc queda definit i tancat..
Finalment, l'equip que comprèn la Festa Major d'enguany són:

Mikel Fuentes (Disseny imatge, programa, etc..)
Lluís Bullit (Pregoner)
Josep Almirall (Estamper)
Montse Poch (Disseny cartell)

Ja tenim a tota aquesta família treballant sense parar i a bon ritme.

Ja es poden comprar tots els productes de l'FM els dissabtes al mercat
A partir de Fires de Maig, cada dissabte matí es podran comprar tots els productes creats per a col.lobarar amb la festa, davant de l'Ajuntament. Aquest anys els productes de merchandising són:

- Samarreta 'kukuxumusu' - 12 €.
- Ampolla de cava 'FM2006' - 6 €.
- Mocador casteller - 6 €.
- Polsera 'Fem-la Petar!!' - 2 €.

Signatura pública del contracte amb les colles castelleres
Els administradors, seguint el seu ànim de fer públics i accessibles per a tothom els actes i temes més importants de la festa major, realitzen la roda de premsa per Fires de Maig de la signatura del contracte i sorteig per a la sortida en la diada del 30 d'agost. L'ordre de sortida serà:

1) Colla Joves Xiquets de Valls
2) Minyons de Terrassa
3) Castellers de Vilafranca
4) Colla Vella Xiquets de Valls

Els administradors d'enguany volen agraïr a les 3 colles contractades per aquesta important diada el seu exquisit tracte i excel.lent voluntat en tot moment sobre les negociacions.

Es presenta la samarreta per Fires de maig
Dins el marc de les Fires de Maig de Vilafranca, els administradors van presentar la samarreta oficial amb una imatge creada per la reconeguda empresa 'Kukuxumusu'. El seu preu és de 12 €.

Es presenta el logotip de la Festa Major
Els administradors presenten el logotip de la Festa Major i el seu dissenyador, Miquel Àngel Fuentes.

Administradors 2006
Els administradors de la Festa Major 2006 són: Sònia Garcia, Gemma LLop, Ramon Martínez, David Vizcaino i Josep Ma. Vives

Ajuntament de Vilafranca del Penedès