29

30

31

agost

1

2

setembre

FESTA MAJOR 2004             No us la perdeu!

 

:: Guia indispensable de la Festa Major

 

 

Petita guia per a ser viscuda amb intensitat, tot i essent foraster o forestera.

1.- PROLEGOMEN

2 dies abans de la Festa Major. LA CAPTA. Els administradors es passegen per tota la vila, fent mans i mànegues per tal de vendre el programa, l'estampa de Sant Fèlix i un obsequi de torna, tot mirant d'arrodonir els comptes de la festa. Els acompanyen un nombrós grup de col.laboradors i la música de colles de grallers.

Dia 22 d'agost. Comença la NOVENA DE SANT FÈLIX, acte religiós amb qualificatiu de solemne, que acaba amb el cant dels GOIGS interpretats per un grup de vilafranquins i que cada any crida més gent a l'església. L'acte es va repetint diàriament, a 2/4 de nou del vespre, fins el dia de Sant Fèlix.

Dia 28 d'agost. PREGÓ de la Festa Major. Un acte relativament novell (s'instituí l'any 1963), però que cada any omple de gom a gom la Plaça Jaume I, en acabar la Novena, de vilafranquins i vilafranquines que frisen per tornar a delectar-se les oïdes amb les excel.lències que, ben segur, el pregoner cantarà sobre la Festa Major.


2.- ELS TRES DIES CENTRALS DE LA FESTA. Dia 29 d'agost.

A les 12 del migdia, REPICADA GENERAL DE CAMPANES I FORTÍSSIMA TRONADA. Hi ha nervis, tothom està delerós de començar la festa, i constitueix certament una aixeta màgica que obre pas a l'emoció, a la pell de gallina que comporta necessàriament allò de pensar que ja hi tornem a ser.

A continuació surt el CERCAVILA, primera exhibició de la vintena de grups folklòrics que, entre balls populars, castellers i banda forastera, surten ben arrenglerats i de moment amb la roba neta per tal de demostrar a la població, laboriosa encara, que certament la gresca ha començat.

Amb palesa dificultat d'oferir-ne l'hora exacte, el Cercavila s'acaba a la plaça de la Vila, on té lloc a continuació la primera exhibició castellera, cosa que es coneix en el programa amb el tòpic que "les colles aixecaran els seus primers CASTELLS, TORRES I PILARS".

El dinar d'avui no és res de l'altre món (si veniu convidats per un sol dia amaniu-vos-ho bé per tal que sigui l'endemà). A la tarda, comença la diversitat d'espectacles, amb la presència obligada del concert de la banda i l'actuació del grup de teatre local, el CAEP III, que satiritzarà la vida local, nacional i/o universal.

A 3/4 de 8 del vespre, primera PROCESSÓ DE SANT FÈLIX, que acompanyarà el Sant des de casa de l'administrador de l'any passat fins a la basílica de Santa Maria. Els administradors, després de la Festa Major, es queden la imatge de Sant Fèlix a casa, se la van passant de l'un a l'altre per torns rigorosament cronometrats, i la tornen a la Basílica el primer dia de la Festa Major de l'any següent, acompanyats per tots els balls. Per tant, l'itinerari es desconeix fins que no surt el programa oficial. És exactament el cas invers del que passarà el dia 31. Ja en parlarem.

A les 11 de la nit, després de sopar qui hagi tingut prou temps, al barri de La Girada, es dispara un extraordinari CASTELL DE FOCS D'ARTIFICI; artífex assegurat d'embadaliment de propis i estranys.

I a continuació comencen els espectacles nocturns. Actualment n'hi ha més de mitja dotzena de simultanis, i en tots has de córrer si vols seure (en els que s'ha de seure, és clar). Generalment hi ha concert de la Banda - selecte -, teatre, sardanes, recital, revetlla popular, concerts... i darrerament s'ha institucionalitzat l'EMPALMADA, que fa que els qui no tinguin ganes d'anar a dormir tinguin excusa - hi ha ball i gresca oficial - per a no tornar a casa fins a l'endemà.


DIADA DE SANT FÈLIX. Dia 30 d'agost.

A les 7 del matí, la repicada de campanes anuncia la festivitat i s'exposen les relíquies de Sant Fèlix a la veneració dels fidels. Recordem que aquest any 1999 es commemora el 300 aniversari de l'arribada de les relíquies a la nostra Vila. Simultàniament, els grallers es troben a la plaça de la Vila i comencen a interpretar, tot despertant-se de mica en mica, el toc de MATINADES. Per grups, i seguits de quantitats indescriptibles de vilafranquins i forasters, tomben els barris de la Vila tot eixorivint els qui encara clapen. Les Associacions de Veïns i altres grups de ciutadans de bona voluntat obsequien a tota la comitiva, al llarg del trajecte, amb successives parades que acaben constituint un bon esmorzar per fascicles.

Cap a 2/4 de 10 del matí, després d'esmorzar i de l'arribada de les colles castelleres de fora, tots els balls, comparses, grallers, falcons, castellers i Banda, acompanyen als administradors de la Casa de la Vila fins a la Basílica, on té lloc l'OFICI SOLEMNE, amb l'ofrena dels Balls de la Festa Major.

A la sortida, les colles castelleres aixecaran sengles pilars davant el monument als castellers, tot commemorant-se un aniversari més de l'acte inaugural. A continuació, amb tot el llarg seguici esmentat (diem seguici, encara que ells van a la cua) els Administradors es dirigeixen a la Casa de la Vila on, juntament amb les autoritats municipals, presidiran una breu mostra folklòrica dels balls i les danses i a continuació el plat fort de la jornada: l'EXHIBICIÓ DE CASTELLS TORRES I PILARS a càrrec de les colles punteres del món casteller. Tots plegats trauran el fetge per la boca per tal de palesar la bondat d'allò que diu la ceràmica d'un dels porxos: "Vilafranca, la Plaça més Castellera"

En acabar tan emocionat espectacle si que hi ha un dinar que convé no deixar-se perdre: possiblement escudella i carn d'olla i alguna bestiola farcida, mentre la xafogor et va fent avinent que no és pas Nadal.

La tarda comença amb un CONCERT DE BANDA i continua, a 3/4 de 8 del vespre, surt de Santa Maria la TRADICIONAL PROCESSÓ DE SANT FÈLIX, formada per tota la comitiva habitual, la corporació municipal en ple i molts exadministradors i administradores i altres ciutadans i ciutadanes que acompanyen la imatge del Sant. La processó acaba també a la Basílica de Santa Maria, on té lloc l'ENTRADA DE SANT FÈLIX, moment que avui dia es podria qualificar d'al.lucinant per la seva intensitat i fugacitat, mentre la simultaneïtat de l'espaterrant castell de focs, l'evolució de tots els balls i la barreja de les gralles i la música de la Banda, produeixen una bellesa íntima i inexplicable que renova anualment l'orgull dels propis i estranys.

Després de sopar es produeix una altra vegada la dificultat de decidir quin espectacle, dels set o vuit que se celebren alhora, aniràs a veure. Un moment o altre, però, sempre pots passar una estoneta per la plaça de Sant Joan, on té lloc un lluït BALL DE GRALLES que acaba sempre molt enllà de la matinada.


Dia 31 d'agost.

A les 7 del matí, MATINADES, com el dia anterior, però només els acompanyants que encara s'aguanten drets.

A 2/4 de 10 del matí, es reparteix l'operació d'acompanyar els Administradors a la Basílica, on es celebra la MISSA SOLEMNE en sufragi dels difunts de la Vila. Un cop acabada, es torna a la Plaça de la Vila, on comença la MOSTRA FOLKLÒRICA: és el dia dels balls, que s'esplaien oferint tot el seu repertori damunt d'un gran entaulat que s'instal.la al bell mig de la plaça; la repetició de sempre no resta gens d'entranyable l'encant de les evolucions dels diferents grups.

A continuació les colles castelleres locals realitzen la darrera de llurs exhibicions. Tot just acaben, tots els grallers participants a la Festa s'uneixen -una cinquantena pel cap baix-i, encara que l'afinació no en sigui la nota més destacada, van repetint tots junts EL TOC DE VERMUT fins al capdamunt de la rambla. Al mateix temps, la gent s'agafa per les espatlles i va saltant al ritme de la música fins que ni els uns ni els altres no poden dir ni fava. I a dinar (amb una mica de sort, us donaran canelons). A la tarda, la representació del BALL DELS MAL CASATS i, l'inefable concert de la Banda.

A 3/4 de 8 del vespre la darrera PROCESSÓ que surt de Santa Maria i, tal com anunciàvem abans, entrarà a casa d'un dels administradors d'enguany, on serà disparat un MAGNÍFIC CASTELL DE FOCS D'ARTIFICI acompanyat de l'actuació de tots els balls, castellers i banda.

A la nit podreu triar altra vegada entre teatre, ball, concerts, música, sardanes, etc. Per detalls més concrets vegeu el programa de mà.


3.- LA TORNA.

Els dies 1 i 2 de setembre serveixen, tot fent festa, per a relaxar-se. Els grups folklòrics ja no surten, i les hores (migdia, tarda i nit) s'omplen d'espectacles de tota mena que també us faran decantar per tal o tal altre.

Del dia 1 destaquem EL CORREFOC que protagonitzen els Diables i Ex-Diables de Vilafranca, un gran espectacle de foc i gresca per als carrers de la Vila.

Aquest dia està dedicat especialment a la mainada (especialment, no exclusivament), i per això s'hi produeix la FESTA MAJOR DELS PETITS, que significa el següent: tota la quitxalla que no té la sort de poder formar part d'algun dels balls de la Festa Major, s'organitzen el seu propi ball i poden actuar al llarg del Cercavila i l'Exhibició a la plaça de la Vila -talment una reproducció diminuta de la dinàmica de la Festa Major "dels grans"-, tot satisfent així el seu delit i l'orgull dels pares, que els contemplen embadalits. 

El dia 2, seguint amb més espectacles i actuacions, finalment un gran CASTELL DE FOCS marcarà el punt i final de La Més Típica de Catalunya.

Vet-ho aquí. Cal veure-ho per a fer-se'n una idea precisa. I per tornar l'any que ve, és clar!


 
 

Ajuntament de Vilafranca del Penedès