:: TORNAR PORTADA PATROCINADORS ZONA NOTÍCIES DIES PREVIS GUIA FESTA MAJOR BAN

29

30

31

agost

1

2

setembre

FESTA MAJOR 2007

Zona MORITZ
 

:: Zona de notícies

 

ESPOT FM 2007 - SIGUES LA FESTA!
Espot de la Festa Major de Vilafranca 2007. Magnètic Films
SIGUES LA FESTA

Per primera vegada el Canal 33 transmet íntegra la diada més important de la temporada castellera
Televisió de Catalunya farà dijous 30 d’agost una retransmissió en directe de la jornada castellera de la Festa Major de Vilafranca, Diada de Sant Fèlix, en un programa especial de més de 3 hores del “QUARTS DE 9” l’informatiu casteller que s’emet cada setmana pel Canal 33.

És la primera vegada que la televisió catalana ofereix íntegrament i en directe l’actuació de les quatre colles punteres del món casteller, en la jornada culminant de la temporada, la diada de San Fèlix Festa Major de Vilafranca del Penedès. L’equip del “QUARTS DE 9” comptarà per fer-ho amb un ampli dispositiu tècnic i humà per oferir un programa que començarà a les 12.30 i s’allargarà fins al final de la diada previst entre les 15.30 i les 16.00. El Canal 33 s’obre com mai a l’actualitat castellera en el dia central de l’estiu i de la temporada, una festa de llarga tradició que cada any convoca públic de tota Catalunya

Elisabet Carnicé presentarà el programa, comptant amb el recolçament dels periodistes Guillermo Soler, sotsdirector del programa, i Josep Almirall, de l’equip del “Tres Rondes” de Catalunya Informació, que comentaran els castells, i els redactors Rafa Navarro i Cinta Olivan que faran entrevistes a peu dels castells i als balcons i llocs d’interès de l’anomenada “plaça més castellera”. La realització del programa és de Xavier Vela i la direcció de Xavier Capdevila.

El dispositiu especial del “QUARTS DE 9” preveu oferir no només les millors imatges dels castells i l’opinió d’espectadors i castellers, sinó també reportatges a l’entorn de la diada i de les colles que hi participen.

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella del Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, actuaran per aquest ordre i oferiran els seus màxims castells, entre els quals s’hi pot veure el tres de vuit per sota, el quatre de nou amb l’agulla, el cinc de nou amb folre, la torre de nou amb folre i manilles o l’espectacular tres de deu ja anunciat pels amfitrions, els Castellers de Vilafranca.

Barcelona, 21 d’agost de 2007

23 RECEPTES PER A UNA FESTA MAJOR
Els administradors han presentat “23 receptes per a una festa major”, el regal en forma de llibre gastronòmic que s’adjuntarà amb el programa de les festes d’enguany. El centre de visites Miquel Torres de Pacs del Penedès va ser l’escenari escollit per la presentació del regal d’enguany, on van ser-hi presents a banda dels administradors, Miquel Torres, alguns dels restauradors que han participat en el projecte i Ramon Nadal, l’editor del llibre. El llibre és un elaborat recull de 23 propostes gastronòmiques creades per 23 restauradors de la comarca i maridades totes elles amb vins del Penedès. Aquest és un projecte que vol donar a conèixer la gran riquesa gastronòmica del territori, sent també un reflex de la cuina que es practica- des de la més moderna i agosarada fins a les receptes més tradicionals i arrelades a les famílies en els dies de Festa Major-. El llibre presenta un aspecte auster, net d'imatges, fàcil d'entendre i de consultar. Alhora aquestes receptes s'han ordenat relacionant-se amb el seguici que acompanya a Sant Fèlix en la processó. Cadascún dels plats s’han relacionat de manera directa amb un dels balls que acompanya al sant. Roger Velázquez, l’artista encarregat d’elaborar l’estampa, també ha col.laborat en el llibre, realitzant 23 espectaculars fotografies que il.lustren les receptes i que converteixen els plats en obres artístiques. El somelier Enric soler ha estat l'encarregat de maridar les receptes amb els vins elaborats a la comarca. Aquest llibre es podrà adquirir juntament amb el programa de la Festa Major a un preu de 30 euors a partir del 21 d’agost, dia que s’iniciarà la capta pels carrers de la vila. Els administradors també han avançat juntament al programa i al llibre també hi haurà un obsequi que serà sorpresa fins el mateix dia 21. En la presentació del llibre, els cinc administradors van voler destacar el magnífic treball realitzat en disseny de tots els elements que aquest any han estat creats en motiu de “la més típica”. També han volgut agrair l’esforç i col·laboració de totes les persones que han participat en aquests treballs.

Seguretat per a la Festa Major
La junta de seguretat local, formada per la Policia Local, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil, s’han reunit per estudiar i planificar la seguretat als actes de la Festa Major de Vilafranca.

La Festa Major de Vilafranca es viu molt intensament, és molt participativa i hi ha un gran nombre d’actes amb una gran assistència de públic. Després d’un treball inicial amb els administradors per definir els actes, els cossos de seguretat vetllaran per la normalitat a la festa. Per aquest motiu, és molt important la coordinació i la col•laboració dels cossos de seguretat, que es reuneixen a l’entorn de la Junta de Seguretat Local. La coordinació d’aquests cossos té un caràcter preventiu i és clau per garantir una resposta adequada davant d’una incidència eventual. La Junta, activada des de fa uns anys, ha estat un dels factors decisius per gaudir d’una Festa Major tranquil•la i amb convivència. Amb tot, la col•laboració ciutadana és també necessària. Altres serveis com bombers, serveis de salut, de protecció civil i diversos serveis municipals vetllaran pel bon funcionament de la Festa Major. 23 d’agost de 2007

La seguretat en els actes de la Festa Major on el foc és protagonista
L'Ajuntament de Vilafranca, d’acord amb els Administradors de la Festa Major 2007 i els representants dels cossos d'emergències, per tal de vetllar per la seguretat de la Festa i donar compliment a reglamentació de la Generalitat en matèria d'articles pirotècnics, ha pres un seguit de determinacions sobre alguns actes de la propera Festa Major.

Com ja es ve fent en els darrers anys, durant la Tronada del dia 29 es prohibirà l'accés als laterals de la rambla de Sant Francesc, ja que tota l'amplada de la rambla de façana a façana tindrà consideració de zona de seguretat. D'aquesta manera, el públic s'haurà de situar obligatòriament a la banda de dalt, a l'espai de l'antiga N-340, entre la plaça del Penedès i la rambla, o per l'altra extrem de la rambla en una zona compresa entre la Font dels Alls i l'inici de la Tronada. Amb aquesta mesura Ajuntament i Administradors han volgut vetllar per la seguretat del públic tot mantenint l'essència de la Tronada sobretot pel que fa a la seva ubicació i potència. Pel que fa a l'accés als laterals de la rambla tant a la banda del Casino com a la banda del col•legi Santa Anna, estarà tancat uns minuts abans de l'inici de la Tronada, de manera que per anar d'una banda a l'altra de la rambla s'haurà de fer o pel carrer de Sant Joan o pel carrer de Vidal.

Pel que fa al Castell de Focs del dia 29 a la nit la ubicació serà enguany en l’espai lliure entre la muntanya de Sant Pau i el Vial de les Clotes. El castell de focs es podrà veure des de la façana que dona a Sant Pau tant de l’Espirall com des de a les Clotes.

D'altra banda, es demana especialment als assistents a l'Entrada de Sant Fèlix del dia 30 que, un cop finalitzat l'acte i per raons de seguretat, tothom es mogui amb ordre i tranquil•litat a fi d'evitar allaus, sobretot a l'hora d'accedir a la basílica de Santa Maria, fet que s'ha convertit en altament perillós en els darrers anys. Cal evitar de passar per la part encerclada per tanques reservada als elements de foc, ja que sempre pot haver-hi algun coet que no hagi arribat a esclatar.

Com cada any, també es demana expressament a tots els vilafranquins, vilafranquines i visitants que segueixin les indicacions de la Policia Local i dels diversos responsables en tots els actes, especialment en aquells on hi ha coets, a fi de garantir dins el possible la integritat física de tothom i celebrar la Festa Major amb alegria. Així mateix, es recomana a tots els comerciants dels carrers per on transcorreran cercaviles, processons, ball de foc i la Festa Major dels Petits que protegeixin convenientment els aparadors i vitrines. Alhora es recorda que el telèfon per emergències mèdiques del servei d’ambulància és el 061.

Consells per al ball de foc

En un altre ordre de coses, l'Ajuntament de Vilafranca vol fer avinent a tots els ciutadans i ciutadanes un seguit de recomanacions per al bon desenvolupament del ball de foc que es farà el proper dia 1 de setembre.

Consells per al veïnat

• Retirar els vehicles de la zona per on passarà el ball de foc per tal que la gent no hi pugui prendre mal i per evitar que es produeixin desperfectes als cotxes.
• Tancar les portes, finestres i balcons i protegir les obertures per impedir que entrin coets i guspires, que podrien causar un incendi.
• Plegar els tendals per prevenir que es puguin encendre.
• Per més que els assistents al ball de foc demanin aigua per mitigar la calor, no se n'ha de llençar. Així evitarem que la pólvora es mulli i exploti o que surti en direcció inesperada en lloc de cremar-se.

Consells per a les persones que segueixen el ball de foc

• Informar-se bé dels llocs per on passarà el ball de foc i seguir les recomanacions dels organitzadors i de la Policia Local. La participació en el ball de foc ha de ser una festa.
• La roba més idònia per participar en un ball de foc és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un barret de roba i unes sabates esportives de pell que agafin fort els peus.
• Si per qualsevol circumstància s'encén la roba que portem, convé no córrer, tirar-se a terra i rodolar.
• Esperar la comitiva del ball de foc en carrers amples i evitar, en la mesura que ens sigui possible, les aglomeracions i els taps de gent.
• Col•laborar amb l'organització no demanant aigua als veïns. Així s'evitaran taps i relliscades i també s'evitarà que la pólvora es mulli i exploti en lloc de cremar-se.
• En cas de necessitat, s'acudirà als serveis de la Creu Roja: una ambulància estarà instal•lada al carrer de la Indústria i l'altra anirà tancant el ball de foc fins a la plaça de Jaume I.

22 d'agost de 2007

Un bus gratuït comunicarà la rambla amb la Zona Esportiva les nits dels dies 29, 30 i 31 d’agost
Un bus comunicarà de forma ininterrompuda mitja hora abans dels concerts de la nit i un cop finalitzats a la matinada, de la rambla de Sant Francesc i la Zona Esportiva les nits de Festa Major dels dies 29, 30 i 31 d’agost. Aquest bus donarà un servei totalment gratuït a aquells ciutadans i ciutadanes que vulguin acostar-se als diferents concerts i actuacions musicals que tindran lloc les nits de Festa Major a la Zona Esportiva Municipal. El bus farà el trajecte cada 30 minuts amb sortides des de la rambla i des del parada que s’habilitarà a la Zona Esportiva. Aquest servei que enguany ofereix de manera novedosa l’Ajuntament de Vilafranca a semblança del que fa anys ja funciona per les Fires de Maig té l’objectiu de potenciar el transport públic i fer minvar l’ús de vehicle privat les nits de Festa Major pel nucli urbà. 20 d’agost de 2007

Dissabte 1 de setembre no hi haurà mercat
En motiu de la Festa Major de Vilafranca, el proper dissabte 1 de setembre no se celebrarà el mercat setmanal a causa de la incompatibilitat que suposa l’ocupació dels espais que es requereixen. 21d’agost de 2007

Aparcaments, talls de circulació i serveis sanitaris els dies de la Festa Major
L'Ajuntament de Vilafranca informa que, per tal de facilitar l'aparcament als nombrosos visitants que els propers dies vénen a la Vila per gaudir dels actes de la Festa Major, que Vilafranca disposa d'una bona xarxa d'aparcaments públics i gratuïts com al c/ d’Eugeni d'Ors - Av. de Tarragona, al parc de Sant Julià, a l'ampliació del balcó de les Clotes (entre el vial de les Clotes i el c/ del Balcó de les Clotes i al c/ de Torrelles de Foix entre els carrers Sant Jordi i Ferran), a l'Espirall a la plaça dels Segadors i al parc de Llevant, al Molí d'en Rovira l'aparcament de la plaça de les Avantguardes, i a la zona esportiva, entre d'altres. A més, hi ha els aparcaments de pagament de la plaça del Penedès, que estarà obert les 24 hores durant la Festa Major, i el de Cal Rondina, que tindrà obert les 24 hores els dies 29, 30 i 31 i fins a la matinada la resta de dies. D'altra banda, l'Ajuntament de Vilafranca informa que la rambla de Nostra Senyora restarà tallada el dia 29 d'agost entre les 11 del matí i la 1 del migdia aproximadament, per l'encesa de la Tronada i la sortida de la Cercavila. Els vehicles seran desviats pel carrer d'Amàlia Soler. Així mateix, es tallarà també l'antiga N-340 durant les estones que transcorri la processó. La regidoria de Seguretat Ciutadana demana que es compleixin escrupolosament les indicacions d'aparcament al centre de la Vila, especialment als carrers per on transcorren processons, balls de foc i cercaviles, per tal d'evitar molèsties i per garantir la integritat dels vehicles, que podrien sortir afectats pels petards i espurnes dels balls. Serveis sanitaris mòbils Un altre servei que habitualment es posa en marxa a la Festa Major és el de serveis sanitaris mòbils. Aquest any, s'han tornat a llogar a una empresa especialitzada cabines sanitàries que s'instal•laran a diversos espais de la Vila durant la Festa Major. Es col•locaran un total de 37 cabines de lavabos fixes, 23 cabines normals i 6 adaptades. Els lavabos instal•lats a la rambla Sant Francesc i al parc del Tívoli seran gratuïts. A més a més, es col•locaran 5 cabines i 3 urinaris mòbils als diferents indrets on es celebrin actes d'elevada afluència. Aquestes cabines individuals augmentaran la dotació de serveis sanitaris públics per tal de fer front a la gran afluència de ciutadans que visiten la Vila i a les grans concentracions que es produeixen en determinats actes. 20 d’agost de 2007

Els administradors de la Festa Major lliuren l’estampa de Sant Fèlix a l’alcalde de Vilafranca
Com és tradició, els administradors de la Festa Major van lliurar l’estampa de Sant Fèlix a Marcel Esteve, perquè presideixi la Festa Major a l’alcaldia. L’estampa, elaborada pel fotògraf igualadí Roger Velázquez, és una fotografia realista, presa des de dalt i amb un joc de llums i ombres que acosta l’estampa als quadres de pintors com Caravaggio o Ribera, de l’escola naturalista. El sant està retratat de prop, sense que se’l vegi de cos sencer, i la seva cara queda a la part superior dreta de l’estampa. 21 d’agost de 2007

COMENÇA LA CAPTA
Al llarg del dia d’avui les tres tartanes i els components de la capta ha portat el programa, el regal i l’estampa a les llars dels barris del centre, les Clotes, Sant Julià i el Poble Nou. A primera hora de la tarda, l’administradora Eva Delriu es mostrava satisfeta i comentava que havien venut uns 600 programes al matí, el que volia dir prop de 19.000€. La bossa de tela de mocador casteller conté el programa i el llibre de receptes de la Festa Major de Vilafranca que avui la capta ha començat a vendre al preu de 30€; juntament amb l’estampa de Sant Fèlix. La plaça estava plena amb els Administradors i col·laboradors, infants i joves, pares i mares, furgonetes i tartranes. Precisament aquest any es recuperen aquests vehicles de tracció animal que acompanyen els diferents grups de la capta, en concret aquest any n’hi ha tres, com diu l’administrador Joan Rius.

EL DOCUMENTAL: CASTELLERS DEL MÓN
El documental Castellers del Món s’estrena a Vilafranca enmig d’una gran expectació. L’estrena es va fer al cinema Kubrick en dues sessions, la segona d’elles oberta al públic. Ahir es va fer l’estrena pel gran públic del documental “Castellers del mon”. De fet a les 7 de la tarda tenia lloc la preestrena i, uns minuts abans hi havia força gent a les portes del cinema. Castellers del món és el documental que durant els darrers mesos han estat elaborant el director Agustí Coromines i un equip entre el qual hi havia el vilafranquí Fèlix Miret i el guionista Vicenç Villatoro. La idea del documental va sorgir fa més de dos anys, quan el Fèlix Miret va portar al realitzador Agustí Coromines una cinta d’una realitzadora californiana amb filmacions de torres humanes a Bombai. Aquesta pista va engrescar l’equip a buscar altres formes de torres humanes que es fan arreu del món i a assessorar-se a través dels coneixements de persones com Josep Bargalló o Eloi Miralles, que coneixen a fons el fet casteller. A partir d’aquí van començar a veure in situ i a enregistrar a diferents indrets del món. L’equip va acumular més de cinquanta hores de filmació que han hagut de ser reduïdes als poc més de cinquanta minuts que dura el documental. Malgrat tot, el realitzador creu que el resultat final és força semblant al que tenia en ment el primer dia. Recordem també que aquest documental es podrà veure el dia 28 d’agost a les set de la tarda en la pantalla gegant que hi haurà instal·lada a la plaça de Sant Joan.

BUS DE FESTA MAJOR
Durant la Festa Major, un bus comunicarà de forma ininterrompuda mitja hora abans dels concerts de la nit i un cop finalitzats a la matinada, la rambla de Sant Francesc i la Zona Esportiva. Aquest bus donarà un servei totalment gratuït a aquells ciutadans que vulguin acostar-se als diferents concerts i actuacions musicals que tindran lloc les nits de Festa Major a la Zona Esportiva Municipal. El bus farà el trajecte cada 30 minuts amb sortides des de la rambla i des d’ una parada que s’habilitarà a la Zona Esportiva. Aquest servei que enguany ofereix de manera novedosa l’Ajuntament de Vilafranca a semblança del que fa anys ja funciona per les Fires de Maig té l’objectiu de potenciar el transport públic i fer minvar l’ús de vehicle privat les nits de Festa Major pel nucli urbà.

L'estampa i el programa
“Això sí que és un sant Fèlix”, exclamava una senyora des de la primera fila en el moment de veure l’estampa que penjarà rere la porta de moltes llars vilafranquines durant tot l’any. Lluny de les interpretacions personals que a través del pinzell i la pintura han fet diferents artistes els darrers anys, el fotògraf igualadí Roger Velázquez també ha posat tot el seu art al servei de la festa major però captant sant Fèlix tal i com és amb una instantània “neta, que inspira tendresa”, en paraules del mateix autor. I és que Velázquez ha volgut, amb el seu treball, oferir una imatge del sant amb una clara “inspiració barroca”, un detall que li concedeix, sobretot, la il·luminació i l’enfoc zenital de la imatge, captada des de dalt. D’aquesta manera s’aconsegueix que es puguin apreciar tots els elements, començant pel rostre del sant amb la seva inconfusible expressió, el seu gest, palma en mà, i el llibre, del que es pot apreciar amb claredat la inscripció “Justus ut palma florebit sicut cedrus libani multiplicabitur” (l’artista va fer notar les faltes ortogràfiques que hi ha descobert amb l’aparició de dos accents) o el que és el mateix “i el just florirà com la palmera i es multiplicarà com el cedre del Líban”. Concepte global Velázquez va explicar que volia que en el resultat final es veiés la palma, el llibre i la seva inscripció en un intent de “donar importància al concepte global de la imatge”. L’autor de l’estampa va tenir paraules d’agraïment no només per als administradors actuals, sinó també per a Lluís Vives i Sònia Garcia, administradors de l’any passat, que van cedir casa seva, on durant part de l’any ha viscut sant Fèlix, per improvisar un estudi que fes de teló de fons per a la imatge que volia captar. Precisament, el fons de la fotografia juga un paper important, amb clar-obscurs, ja que també segueix la línia d’inspiració barroca que impregna tota la imatge. De la seva banda, els administradors van recordar la “intensitat” amb què van viure el moment de veure l’estampa per primera vegada. “Després de l’impacte inicial de seguida ens va agradar moltíssim”, explicaven. El programa L’acte va servir també per presentar el programa d’activitats tant per als cinc dies de la festa major com per als dies previs. Els administradors van explicart que es tracta d’un programa amb continguts senzills, que disposa els actes segons la seva tipologia, segons es tracti d’un concert, un espectacle infantil, tradicional o un acte paral·lel. El programa segueix la mateixa línia dels cartells i les banderoles que ja pengen dels establiments comercials i dels fanals de la vila, jugant amb els colors vermell i negre. El programa es vendrà junt amb el llibre de receptes i l’estampa dilluns i dimarts vinent des de primera hora del matí, quan sortirà la Capta des de la plaça de la Vila. Els administradors van explicar que encara queda una darrera sorpresa pendent pel que fa al programa però que no es revelarà fins el dia de la Capta.

Ràdio i Televisió de Vilafranca oferiran els castells de la Festa Major també a través d’internet a la web www.rtvvilafranca.cat
Ràdio Vilafranca i Vilafranca Televisió tornaran a fer aquesta Festa Major un seguiment exhaustiu de l’activitat castellera. Un equip de comentaristes experts oferiran tota la informació de les diverses actuacions que tindran lloc els dies 29, 30 i 31 d’agost que, a més, es podran seguir a través d’internet. Ràdio Vilafranca retransmetrà en directe les tres diades a través de la veu del locutor Pep Ribes. Les retransmissions comptaran també amb entrevistes amb diversos convidats. Pel que fa a la televisió, l’actuació de Castellers de Vilafranca i Xicots de Vilafranca del 29, es podrà veure en diferit a partir de dos quarts de cinc de la tarda, amb repetició a dos quarts d’una, a dos quarts de quatre i a les onze del matí de l’endemà. El dia 30, diada de Sant Fèlix, serà retransmesa en directe a través de Ràdio Vilafranca i també de Vilafranca Televisió a partir de dos quarts d’una del migdia. A la ràdio, Pep Ribes s’acompanyarà dels comentaris tècnics de Jaume Grau i els dos experts comptaran també amb els comentaris a peu de plaça del periodista casteller Joan Borràs. Els comentaris de la televisió aniran a càrrec de Jordi Cubillos i Josep Sala. Les retransmissions, tant de ràdio com de televisió, es podran seguir també en directe a través d’internet. Només caldrà obrir la pàgina web de Ràdio i Televisió de Vilafranca www.rtvvilafranca.cat i consultar els apartats de ràdio o televisió on line. D’aquesta manera, els castells es podran viure en directe des de qualsevol indret del món. A la televisió, la retransmissió es podrà tornar a veure a dos quarts d’onze de la nit, a dos quarts de quatre de la matinada i, el dia següent, a partir de dos quarts de deu del matí. La ràdio continuarà oferint informació castellera en directe, per ones i també per internet, amb l’actuació del dia 31, amb els verds i els Xicots. A la televisió, aquests castells es podran veure a partir de dos quarts de sis de la tarda, amb repetició a les dues de la matinada, i a les set del matí i a la una del migdia de l’endemà.

ELS ADMINISTRADORS SIGNEN DOS CONVENIS MÉS DE MECENATGE: REYAL-URBIS S.A. I QUINTMAR
Reyal-Urbis, S.A. i Quintmar, S.L. van signar dilluns un conveni de mecenatge amb la Festa Major 2007. La companyia Reyal-Urbis es converteix en la quarta empresa mecenes de la més típica. La constructura està acabant de comercialitzar la primera fase de les seves vivendes a Vilafranca i ja està immersa en la segona fase, preveient l’últim lliurement de pisos a final del 2010. Per tercer any consecutiu aquesta empresa es compromet a col·laborar en el finançament de la Festa Major, demostrant així una gran implicació en el territori i en les tradicions de Vilafranca i el Penedès. Tot i això, cal fer esment que aquesta empresa ja està involucrada amb la vila, col·laborant amb la colla dels Castellers de Vilafranca des de fa tres anys. La directora d’aministració de Catalunya i Balerars, Mª José López Brea, ha valorat com una gran oportunitat el fet de poder-se implicar, una any més, en aquesta gran festa major del país i ens explica en què consistirà el mecenatge d’aquest any. Els administradors també signaven ahir un altre conveni amb la companyia Construccions Quintmar. Aquesta empresa està duent a terme una promoció immobiliària a la plaça Milà i Fontanals. Es tracta de la rehabilitació de la Casa Alayo, edifici catalogat del patrimoni arquitectònic vilafranquí. Així, en el marc de la seva aportació com a mecenes, l’empresa patrocinarà el concert de jazz amb Xavi Díaz Quintet que tindrà lloc en aquesta plaça la nit del 29 d’agost, on il·luminaran especialment la façana de la casa Alayo, alhora que presentaran el seu projecte en una explicació en format de pancarta. Segons el seu responsable, Miguel Guadalajara, valoren molt positivament el fet de poder col·laborar en la Festa Major per donar a conèixer als vilafranquins la seva promoció immobiliària així com el fet de que, en l’esmentada plaça, s’hi realitzin activitats culturals durant els dies de festa, cosa que els ha motivat alhora d’emprendre aquest conveni. Aquest ha estat el cinquè i darrer conveni de mecenatge de la Festa Major d’enguany, tancant així l’apartat de col·laboracions amb la més típica.

CLAUDI PUCHADES DIRIGIRÀ LA SUBHASTA DEL FIRART
Llicenciat en Història de l’Art i amb estudis d’arquitectura, aquest barceloní que ha fet de crític d’art, realitzador, guionista i locutor de diversos programes serà l’encarregat de dirigir la subhasta a benefici de la Festa Major de Vilafranca, que el dia 2 de setembre tancarà la vintena edició de Firart. Fa sis anys que Claudi Puchades col·labora amb Xavier Solà al seu programa El Suplement de Catalunya Ràdio i en fa cinc que fa la secció “On és en Claudi?”, tot perdent-se cada diumenge per diferents viles i ciutats de Catalunya on ha de ser localitzat telefònicament i físicament pels oients. També és el responsable de l’Àrea d’Arts Plàstiques i col·laborador del “Cabaret Elèctric”, amb bloc personal diari de temes relacionats també amb les arts plàstiques. A Claudi Puchades també li agrada dibuixar, i tot que durant una llarga etapa ha abandonat el dibuix per dedicar-se intensament a la família, la ràdio, la tele i, esporàdicament, a alguna publicació escrita, actualment ha recuperat l’afició i no descarta que aviat faci alguna exposició. És per tant, el director de la subhasta del Firart que entén més en art de tots els seus vint anys d’història.

PEGASUS A VILAFRANCA
La festa major de Vilafranca del Penedès, una ciutat que aquest any respira jazz absolutament per tots els porus, viurà el 26 d'agost un històric concert de Pegasus, una formació que sempre va gaudir del suport del públic i que torna després d'una dècada d'inactivitat. Sentint-los parlar sembla que Santi Arisa, Josep Mas Kitflus, Max Suñé i Rafel Escoté, un grup de bons amics que van fer jazz de molts quirats durant les dues últimes dècades del segle passat, estaven esperant que algú els fes una proposta per tornar als escenaris. Aquest paper de còmplice l'ha assumit una dona, Rosa Vendrell, periodista i promotora cultural, que s'ha encarregat d'avivar el foc i convèncer-los de tornar als assajos i escollir un grapat de peces entre els vuit discos que van treure al mercat. A més a més aprofiten aquestes trobades per asseure's al voltant d'una bona taula a menjar i beure, cosa que els encanta enormement a tots. Entre altres temes, tenen previst tocar L'enanito trist, Ball de gegants, Sector terciari, Fantàstic, Amics, Parafernàlia, Tempo de rock i una nova versió de la sintonia de Ràdio Vilafranca que Pegasus va compondre el 1982 i que va ser un dels seus primers treballs. Precisament la celebració del 25è aniversari d'aquesta emissora municipal, de la qual Vendrell va ser una de les locutores més genuïnes, ha estat l'excusa per organitzar el concert.

DIADA DE SANT FÈLIX
Un mètode tan simple com dues bossetes (fetes amb roba de mocador casteller), quatre boles i quatre papers amb els noms de les colles participants van revelar dimarts a la tarda la sort de les colles a l’hora d’actuar en la diada de Sant Fèlix del 30 d’agost a Vilafranca. L’administradora Eva Delriu va ser l’encarregada de treure el primer paper, amb el nom dels Minyons de Terrassa; l’altra administradora, Eva Sans, va treure després el nom dels Castellers de Vilafranca; Delriu va treure aleshores el nom de la Colla Vella, i finalment va sortir el paper de la Joves. Simultàniament els representants de cada colla havien extret de la bossa una bola amb un número. El president de la Colla Joves, Marc Miquel, tenia el número 1; el cap de colla dels Minyons, Lluís Mayolas, va mostrar el número 2; Lluís Esclassans, dels Castellers de Vilafranca, tenia el número 3, i el president de la Colla Vella, Ivan Rodón, tenia el 4. Ara només calia triar. I així va ser com el representant de la Colla Joves va triar actuar en segon lloc, el dels Minyons en tercer, els vilafranquins en primer i els vallencs de la Colla Vella s’havien de conformar amb el quart lloc. Immediatament després, les reaccions de cadascú.El cap de colla dels verds, Lluís Esclassans, que va destacar que actualment “ja ha passat el neguit que hi havia pel lloc de sortida. Semblava que si no sortíem primers no podien sortir bé les coses, després s’ha demostrat que no és així”, va assenyalar. Esclassans va prometre “puntualitat”, a la vegada que confiava “començar amb bon peu per Sant Fèlix”. De la seva banda, Marc Miquel, de la Joves, va manifestar la seva satisfacció per haver pogut triar en primer lloc, fet que li va permetre quedar-se amb la segona posició. Miquel tenia clar que “és millor sortir dels primers, però que en tractar-se d’una actuació fora de casa i en dia laborable hem de donar temps a l’arribada de més castellers”. El mateix argument va esgrimir el cap de colla dels Minyons, que va reconèixer que “per a nosaltres és millor el segon o el tercer lloc que el quart”. Finalment, el president de la Colla Vella acceptava amb resignació la posició que ningú no vol, tot esperant que “no hi hagi gaires caigudes”. Poca divergència El sorteig va ser la culminació d’unes negociacions que els administradors van qualificar més tard de tranquil·les i sense gaires punts de divergència, “cada colla ha dit la seva i s’ha arribat a un consens”. El resultat final va donar lloc, segons l’administrador Manel Trias, a “una diada justa per a les colles a l’hora de cobrar”, ja que, atenent la “demanda general”, ha permès un increment del preu a cobrar d’un 5% per sobre de l’IPC respecte de l’any passat, deixant la xifra en 10.000 euros per colla forana. Trias va declarar que l’actuació del dia 30 “és un dels actes més importants de la festa major i hem estat d’acord a fer un esforç perquè les colles estiguin motivades a l’hora d’actuar a Vilafranca”. Els Castellers de Vilafranca, però, continuaran motivant-se sense cobrar, tot i que per primer cop han signat un contracte igual al de les altres colles, ja que s’ha seguit el protocol de la festa major. Lluís Esclassans va dir en aquest sentit que “és lògic que els Castellers de Vilafranca signin un contracte tot i no cobrar”, ja que “fins ara estàvem condicionats a obeir el que deien els contractes signats per les altres colles”. La Colla Vella reclama En les negociacions de dimarts, però, hi va haver un punt que va posar la Colla Vella Xiquets de Valls sobre la taula i que, segons va explicar un dels seus representants, ja fa tres anys que l’entitat reclama. Es tracta de sotmetre a sorteig no solament l’ordre d’actuació sinó també la ubicació de cada colla a la plaça. Sobre aquest aspecte, els seus veïns de la Joves van assenyalar que ja els està bé la seva ubicació, a la dreta de l’Ajuntament, mentre que els Minyons van indicar que, en tot cas, seria un tema a debatre en edicions posteriors. Finalment, la petició dels rosats no es farà efectiva aquest any, tot i que els representants vallencs ja van anunciar que l’any vinent insistiran en la petició. D’altra banda, els Minyons de Terrassa van indicar que és “probable” que la colla participi en la processó i planti el seu pilar en l’entrada de Sant Fèlix, mentre que les dues colles vallenques ja van confirmar que no participaran en la processó.

CONVENI DE MECENATGE AMB CAIXA PENEDÈS
Signat el tercer conveni de mecenatge per la festa. Caixa Penedès assumirà, com ja és tradicional des de fa molts anys, el patrocini de la Banda de Música, que enguany és l'Agrupación Cultural Banda de Música Ciudad de Irún. En la roda de premsa de firma del conveni, els administradors van valorar molt positivament que Caixa Penedès sempre fos un dels màxims patrocinadors de la Festa Major i, van destacar que sigui l’única empresa local de Vilafranca dins d’aquesta categoria de gran mecenatge. Presentació de la Banda: Els administradors també van agrair especialment la bona predisposició de Caixa Penedès per poder organitzar l’acte de presentació de la Banda davant de les seves oficines el dia 29 d’agost a les 11 del matí.

CONVENI AMB HERCESA
Continuant la seva política de patrocinis, els Administradors de la més típica van signar ahir al migdia un conveni amb la promotora immobiliària Hercesa. Així, en virtut d’aquest acord, Hercesa es fa càrrec del regal que tradicionalment acompanya el programa. El quintet no ha desvetllat cap detall, tan sols han afirmat que és un sincer homenatge a la gastronomia, els vins i el folklore del Penedès. La presentació pública del regal està prevista pel dia 31 de juliol. El director d’expansió territorial d’Hercesa, Antonio Baena, ha afirmat que és un privilegi col·laborar amb la Festa Major de Vilafranca i s’ha referit a l’admiració que desperten els castells fora de Catalunya. Segons Baena, Hercesa desenvolupa una important política de mecenatge a tots els municipis on compta amb promocions.

CONVENI AMB MORITZ
Amb la voluntat d’aconseguir un important patrocini i obtenir una qualitat en el finançament, els administradors han tancat el primer acord amb Moritz. Aquesta és una empresa catalana, que des de 1856 es dedica a la fabricació i comercialització de cervesa des del centre de Barcelona, i que darrerament està implicant-se activament en la realitat social i festiva del territori català. D’aquesta manera, Moritz es convertirà en la cervesa oficial de la Festa Major 2007, i aportarà la matèria primera a les barres de totes les festes, i facilitarà el material necessari pel que fa a la infraestructura. I és que la Festa Major de Vilafranca és un suport publicitari important per a les empreses. D’això n’és conscient Albert Castellón, representant de Moritz que va signar el conveni amb els administradors. Castellón es manifestava “molt agraït” de poder estar tan present en una de les festes més significatives de Catalunya. Tanmateix, Castellón va confirmar que també participaran “en la part més vivencial” de la festa, i va acabar desitjant que el bon temps sigui un aliat de la Festa Major.

LES SAMARRETES DE LA FESTA MAJOR 2007
La samarreta segueix dues línies: una infantil, dibuixada per Marc Sadurní (que va dels 3 fins als 14 anys) i una d’adults, dissenyada per la FACTORIA DUE de Barcelona, amb Ester Rovira i Ivan Morros com a principals artífex. Les dues samarretes parteixen de la mateixa imatge: el mocador casteller. A la samarreta infantil hi apareix la silueta de la processó i en la d’adults s’ha volgut jugar amb la idea del mocador lligat com a tovalló. Les 23 maneres diferents de lligar el mocador van directament relacionades amb les 23 peces de la processó, començant pel drac i acabant per la banda i seguint, doncs, l’odre real de la processó. Les samarretes d’infant s’han fet en dos colors: blau i verd i les d’adult en blanc i també en negre. A més, les de noia poden ser amb màniga curta i també de tirants. Darrere la samarreta, en petit, hi ha el logotip de la Festa Major d’enguany. Les samarretes es poden comprar ja a partir d’avui a les Fires de Maig i cada dissabte davant la Casa de la Vila a un preu de 12 euros la dels nens i 15 euros la dels adults.

L'ESTAMPA DE SANT FÈLIX
El fotògraf igualadí Roger Velázquez, que compta amb una extensa experiència docent i professional en el món de la fotografia i que té forts vincles amb el Penedès, és l’encarregat de fer l’estampa de Sant Fèlix d’enguany. Avança que serà una “fotografia pura”.

EL PREGÓ
El professor de llengua i literatura catalana de l’Institut Eugeni d’Ors Fontxo Blanc, vilafranquí d’adopció, serà el pregoner de la Festa Major 2007. Segons ha explicat, el pregó combinarà els quatre grans gèneres literaris. D’aquesta manera, al llarg dels 20 minuts de durada del pregó, “es mesclarà la lírica que rememora la festa com a infància recuperada, l’èpica amb l’esforç de la construcció dels castells, una part irònica; i finalment, la tragèdia amb el record a persones molt vinculades a la més típica i que darrerament ens han deixat”.

EL DISSENY
El disseny de la festa major va a càrrec de la Factoria Due Disseny integrada per la vilafranquina Esther Rovira i per Ivan Morros. Els dissenyadors han escollit el mocador casteller amb un nus que recorda un tovalló per representar els tres ingredients bàsics de la festa major: la tradició, la festa i la gastronomia. El vilafranquí Marc Sadurní serà l’encarregat d’elaborar la imatge adreçada al públic infantil.

ADMINISTRADORS FM 2007
Els administradors de la Festa Major 2007 són: Eva Delriu, Joan Rius, Jordi Sadurní, Eva Sans, Manel Trias.

Tornar amunt ::

Ajuntament de Vilafranca del Penedès